Cum se face?: Trandafiri din unt

510472
Trandafiri neobisnuit de frumosi - greu se fac, dar se merita timpul si efortul pierdut...
Avem nevoie de urmatoarele:
- un fund de bucatarie nu prea mare;
- 2 cutite nu prea mari;
- o farfurioara;
- unt, aproximativ 100gr .
In afara de toate acestea, e de dorit si:
- de lucrat intr-o camera nu prea calda;
- de racit bine miinele.
Important!
Untul trebuie tinut in frigider , nu in congelator! Untul nu trebuie sa fie moale. Dar nici prea tare ca piatra ! E iportant ca pe perioada de lucru sa aveti controlul temperaturii , respectiv si a duritatii/moliciunii untului.De aceea, ar fi ideal sa lucrati in apropierea frigiderului.
510402
Avem nevoie de un dreptunghi din unt cu inaltimea de 3 cm (inaltimea petalelor de trandafir) si latimea de 3.5cm ( respectiv latimea lor). Asa dreptunghi obtinem din pachetelele standarte de unt din comercializare, adica le taiem exact in jumatate pe lungime.Din asa un dreptunghi de unt ,cu lungimea de aproximativ 9-10 cm ,obtinem aproximativ 5-6 trandafiri.Pentru fiecare trandafir se consuma 7-8 petale din unt.
510403
Dupa ce am taiat dreptunghiul de unt, incepem sa-l corectam putin, ca apoi,la taiere,sa aminteasca cit de cit forma petalelor de trandafir.
510404
Pentru aceasta, se taie doua colturi din dreptunghiul de unt in toata lungimea, se taie foarte putin,mai mult ar semanu cu procedura de rotungire a coltului.Aceasta va fi partea de sus a petalei.
510405
Apoi se taie si celelalte doua colturi in lungimea dreptunghiului,deja sub un unghi mai mare!Va orientati asa ca in plan orizontal sa obtineti un trapez. Aceasta va reprezenta partea de jos a petale, mai ingusta.
510406
Ne ramine doar sa razuim putin cu cutitul in lungime, pentru a netezi colturile.Nu va straduiti prea mult,chiar daca ramin neregularitati, viitoarele petale vor arata mult mai natural.
510408
Punem bucata noastra de unt pe baza mica a trapezului si facem o taietura verticala.Iata ce obtinem in sectiune.
510410
Incepem sa taiem viitoarele noastre petale. Taiem felioare foarte inguste ,grosimea aproximativ  1,5-2mm.
Cu cit e mai subtire - cu atit mai frumoase flori obtinem, dar trebuie de lucrat foarte repede. Mai groase – trandafirii arata cam duri si mai putin estetici.
Citeva sfaturi utile:
- Taiati petalele fara graba, atent si incet, controlind puterea de apasare pe cutit.
- Daca feliile se taie bine, nu se farima si nu se indoaie,totul e ok! 
- Daca se taie cu greu, feliile crapa,inseamna ca untul e prea rece . Il lasati la temperatura camerei pentru 5-7 minute,apoi incercati iarasi...
-Daca insa feliile la taiere isi pierd forma,se topesc in miina,puneti untul in frigider pentru citeva minute, apoi continuati...
- Daca felioara de unt la taiere se lipeste de cutit, folositi al doilea cutit, si cu ajutorul lui,transferati felia pe fundul de masa...
-Nu taiati tot untul din prima, taiati numai 7-8 feliore cit veti folosi pentru o floare.Untul ramas il dati la frigider pina la urmatoarea floare.
510430
Incepem cu a pune pe farfurie un garunte de unt,el ne va servi ca baza pentru viitoarea floare.
510431
Prima petala o rotim in miina si o punem pe centrul grauntelui de unt.
510433
Apoi ,cu ajutorul cutitului luam a doua petala.Lucrati cu virful cutitului,e mult mai usor - ca in imagine.
510435
Punem a doua petala la baza deja formata.Indepartam cutitul,daca intilnim dificultati,folosim al doilea cutit.Apoi, cu degetele,prindem petala din ambele parti concomitent.
510410
A 3-a petala.
510438
Rotim farfuria la 90 grade, apoi 180,deoarece e mult mai usor sa prinzi petala din partea dreapta.Continuam...
510442
A 4-a petala.
510445
A 5-a petala.Nu uitati sa presati cu degetul la baza petalei pentru a o fixa de floare .
510451
Aici sunt deja 8 petale.Am finisat,aducem putin in ordine trandafirul si-l dam la frigider,sau la congelator- daca doriti sa-l pastrati pentru citeva zile.
510458
Daca nu va plac trandafirii care i-ati obtinut,va par ca nu arata naturat, mai este un truc...
510459
Scoateti trandafirii din frigider(nu uiati ca acolo trebuie sa se afle mai tot timpul!!!).
Scoatem foenul pentru par si trecem peste trandafiri de citeva ori,practic citeva secunde,nu mai mult!!!Dupa care, direct la frigider merg florile...
510460
Petalele putin se inmoaie,liniile devin mult mai netede si fine...Doar ca , aveti mare grija sa nu va prea straduiti cu aerul cald si sa ramineti cu untul topit, si nu trandafiri...
Impotrant!
- Daca doriti sa luati trandafirul rece de pe farfurie,nicidecum nu-l smulgeti cu miina,folositi cutitul!
-Transferindu-l la locul nou,il puneti pe un graunte nou de unt,astfel nu se va rasturna ,su se va clatina, va sta lipit locului!
510464
Inca o surpriza... Avem nevoie de pudra ardeilor grasi (paprika),sau folositi ardei iuti .O punem intr-o sita mica si o cernem peste trandafiri...
510466
Si iata ce minunatie obtinem!!!
Urmeaza citeva imagini din munca depusa  si citeva exemple unde puteti folosi acesti trandafiri in decorarea mincarurilor.
510470
510472
510480
487599
510487
510481